De topevenementen in Wenen in 2024

top events in vienna in 2024

Wat gebeurt er in Wenen in 2024? Wat zijn de grootste en belangrijkste gebeurtenissen die je moet onthouden? Het hangt allemaal sterk af van uw interesses, maar dit artikel probeert u informatie te geven over de belangrijkste concerten, festivals, markten en sportevenementen in Wenen in 2024. Ben je klaar?

2024 wordt een fantastisch jaar. Er gebeuren veel dingen over de hele wereld, en zelfs als het niet in Wenen of Oostenrijk plaatsvindt, zullen de Olympische Zomerspelen in Parijs ook in Wenen een grote invloed hebben op het leven. Waarom is dat? Er zullen plaatsen zijn waar je alle evenementen van de Olympische Zomerspelen kunt zien, zowel in restaurants en cafés, maar ook buiten waar je met honderden anderen kunt kijken. En wat misschien nog interessanter is voor de lokale bevolking, is het Europees kampioenschap voetbal dat deze zomer in Duitsland plaatsvindt. Met Oostenrijk als een van de topteams in het toernooi, zullen veel mensen in heel Wenen hun spelers aanmoedigen en hopen dat Oostenrijk het beter zal doen dan ooit tevoren op een Europees kampioenschap voetbal.

Maar laten we terugkeren naar de stad Wenen en alle geweldige dingen die dit jaar in de stad zullen gebeuren. We zullen heel wat gebeurtenissen opsommen, en niet per se in chronologische volgorde. Met andere woorden, bekijk het hele artikel om erachter te komen of een van deze gebeurtenissen voor u interessant is of niet.

De hoogtepunten in Wenen in 2024

Allereerst wordt augustus een gekke maand in Wenen. Het is de maand waarin de Olympische Zomerspelen in Parijs plaatsvinden, maar het zal ook tienduizenden mensen naar Wenen brengen. Waarom is dat? We kunnen ons verheugen op concerten met de populairste zanger ter wereld op dit moment en verschillende concerten met wat momenteel misschien wel de populairste band ter wereld is.

Coldplay concerten in Wenen

We kunnen ons verheugen op vier fantastische concerten met Coldplay in het Ernst Happel Stadion in augustus. Er zijn zoveel steden in Europa die graag dergelijke concerten hadden willen organiseren, maar we hebben enorm veel geluk dat Wenen er een van is. Daarom zullen er mensen uit heel Europa naar Wenen komen, omdat Coldplay in 2024 niet naar hun land komt. Maar wat een geweldige kans om de prachtige stad Wenen te bekijken en te ervaren, en muziek van de populairste band ter wereld op dit moment. Misschien moet je ook naar Wenen komen voor een van de Coldplay concerten?

Coldplay in Wenen

Het eerste Coldplay-concert is op 21 augustus en het laatste is op 25 augustus.

Taylor Swift concerten in Wenen

Een paar weken voordat Coldplay naar Wenen komt, komt de persoon die in 2023 door TIME Magazine werd verkozen tot “Persoon van het Jaar” naar Wenen. Taylor Swift, op dit moment de populairste zangeres ter wereld, zal ook optreden in het Ernst Happel Stadion (net als Coldplay) en het stadion zal elke avond vol zitten. Ze begon op 12-jarige leeftijd met het schrijven van liedjes en beleefde haar grote doorbraak op 16-jarige leeftijd. Ze heeft een achtergrond als countryzangeres, maar tegenwoordig is ze meer een popartiest die weet hoe ze haar stem moet gebruiken en hoe ze haar lichaam moet bewegen. Veel van haar liedjes op Spotify zijn meer dan 1.500.000.000 keer afgespeeld en haar video’s op YouTube zijn net zo populair.

De Taylor Swift-concerten in Wenen maken deel uit van haar grote internationale tournee die in 2023 begon. Als u niet in staat bent om aanwezig te zijn bij een van de Taylor Swift-concerten in Wenen, dan kunt u de film “Taylor Swift – Era Tour” bekijken, een bioscoopversie van het concert.

Taylor Swift concert in Wenen

Het eerste Taylor Swift-concert in het Ernst Happel Stadion is op 8 augustus en het laatste concert is op 10 augustus.

Andere concerten in Wenen

Naast de concerten van Coldplay en Taylor Swift zullen er in 2024 nog tal van andere concerten in Wenen zijn, maar geen enkele kan de omvang en populariteit van die concerten evenaren. Als je meer wilt lezen over andere concerten in Wenen, kijk dan op onze Weense kalender om meer te weten te komen over wat er in Wenen te doen is.

Maar we kunnen enkele van de artiesten noemen die in 2024 naar Wenen komen, naast bijvoorbeeld Taylor Swift en Coldplay;

 • Andre Rieu
 • Sepultura
 • Stel je dit voor
 • De Gebroeders van Ehrlich
 • Wanda
 • Die Fantastischen Vier
 • Scooter
 • en vele anderen…

Geen jaar zonder de klassieke paas- en kerstmarkten in Wenen.

Het klinkt misschien als een grap, maar de jaarlijkse kerstmarkten zijn misschien wel het populairste evenement in Wenen elk jaar. Tienduizenden mensen reizen naar Wenen om warme wijn te drinken, worst te eten, nog wat wijn te drinken, allerlei dingen te kopen die ze niet nodig hebben, en om te zien hoe mooi de stad Wenen is met de prachtige lichten ’s avonds aan.

Wenen is een magische stad in november en december en het is prachtig na zonsondergang. Als ze de lichten aandoen op de kerstmarkt op de Rathausplatz en het stadhuis zelf verlicht is… Het is moeilijk om het met woorden te beschrijven. Het is fantastisch, en er worden waarschijnlijk elk jaar miljoenen foto’s gemaakt voor deze kerstmarkt door bezoekers.

Kerstmarkten in Wenen
Een foto van de kerstmarkt voor het stadhuis in Wenen – Shutterstock / Burben

De kerstmarkten in Wenen gaan normaal gesproken half november open en blijven open tot enkele dagen na Kerstmis. Sommige markten blijven open tot begin januari. Naast de kerstmarkt op de Rathausplatz is het de moeite waard om door de binnenstad te wandelen die gekleed is in kerstmagie. Breng ook een bezoek aan Schönbrunn, het prachtige kasteel met een gigantisch park. U kunt niet alleen genieten van de kerstmarkt, maar u kunt het paleis ook van binnenuit ontdekken en u kunt uren wandelen in het park. Als u kinderen mee wilt nemen, moet u ook een bezoek brengen aan de dierentuin die zich in het park van het paleis bevindt.

En ja, de jaarlijkse paasmarkt van Schönbrunn is nog een populair evenement dat duizenden mensen naar Wenen brengt. Het is misschien niet zo groot en bekend als de kerstmarkten, maar het is nog steeds een geldig excuus om Schönbrunn en Wenen te bezoeken tijdens uw paasvakantie.

Tentoonstellingen in het Museum voor Schone Kunsten

Wenen heeft verschillende prachtige musea. De bekendste van allemaal is het Museum voor Schone Kunsten, ook wel bekend als Kunsthistorisches Museum. De permanente tentoonstellingen in het museum zijn verbluffend, maar een goede tijdelijke tentoonstelling geeft een extra excuus om Wenen te bezoeken.

Er zullen in 2024 verschillende tijdelijke tentoonstellingen in het museum zijn die een bezoek waard zijn, en de meest interessante tentoonstellingen zijn:

 • Holbein. Burgkmair. Dürer (Renaissance in het Noorden), vanaf 19 maart
 • Rembrandt – Hoogstraten, vanaf 24 oktober
Stephansdom in Wenen
Een door AI gemaakt schilderij van de Stephansdom in Wenen gemaakt in de stijl van Rembrandt.

Naast het Museum voor Schone Kunsten moet u ook kijken naar tijdelijke en permanente tentoonstellingen in populaire musea zoals:

 • Museum voor Natuurlijke Historie.
 • Hundertwasser Huis.
 • Albertina Museum
 • Leopoldmuseum
 • Wetenschapsmuseum Wenen
 • Sigmund Freud Museum.

Er zijn veel hardloopwedstrijden in Wenen.

Net zoals je niet zou verwachten dat een kerstmarkt tienduizenden mensen naar een stad zou brengen, dacht je waarschijnlijk niet aan alle hardloopwedstrijden in een stad om duizenden toeristen naar een stad te brengen. Dat klopt niet! De grote marathons en hardloopwedstrijden zijn zo populair dat mensen urenlang met de auto, trein en vliegtuig reizen om deel te nemen. Wenen is een stad met veel hardloopwedstrijden, en hoewel de grootste de marathon van Wenen is, zijn er genoeg wedstrijden voor degenen die niet in staat zijn om een volledige marathon te lopen.

Er zijn het hele jaar door hardloopwedstrijden, maar de hoogste dichtheid is in de herfst en december. In deze periode kun je nachtloopwedstrijden, halve marathons, hardloopwedstrijden voor vrouwen, nieuwjaarsloopwedstrijden, adventsloopwedstrijden en nog veel meer lopen.

Als je van hardlopen houdt, dan moet je je reis naar Wenen zeker combineren met een of andere hardloopwedstrijd. Als je (nog) niet van hardlopen houdt, dan is het tijd om je voor te bereiden en het als excuus te gebruiken om Wenen in 2024 te bezoeken.

Wenen Trail Run

Er zijn ook hardloopwedstrijden die je meenemen in de wildernis waar je op en neer rent in een groene omgeving. Een voorbeeld van zo’n wedstrijd is de jaarlijkse Vienna Trail Run.

Viering van Wenen!

Er zijn een paar feesten die de moeite waard zijn om op te letten als je het met de lokale bevolking in Wenen wilt vieren. Een van deze vieringen is het jaarlijkse Lichterfest dat plaatsvindt op het Alte Donau Insel (Oude Donau-eiland). Het wordt normaal gesproken eind juli georganiseerd en op deze avond kunt u genieten van de lucht boven Wenen vol met prachtig vuurwerk.

Een ander evenement dat Wenen viert, is de Wiener Festwochen. Dit is geen evenement voor slechts een avond, maar in plaats daarvan duurt het meer dan een maand en gaat het gepaard met fantastische concerten en andere culturele programma’s. Veel steden in Europa organiseren lentefestivals, en dit is wat velen het Weense Lentefestival zouden noemen. Het openingsprogramma wordt verzorgd voor het stadhuis en het is een spectaculair concert op een van de mooiste locaties van Wenen. Als je geïnteresseerd bent in culturele programma’s zoals theatervoorstellingen, klassieke muziekconcerten en meer, dan is dit misschien iets voor jou!

Wiener Festwochen
Zo voelt het ook bij het openingsconcert van de Wiener Festwochen in Wenen.

Dit zijn enkele van de coolste evenementen die in 2024 in Wenen zullen plaatsvinden. Maar er zijn tal van andere programma’s die u moet bekijken als u naar Wenen komt (het hele jaar door beschikbaar). Blijf lezen om enkele aanbevelingen te krijgen.

Programma’s en evenementen het hele jaar door beschikbaar in Wenen.

Zoals we al zeiden, zijn er fantastische musea in Wenen die je moet bezoeken, ongeacht wanneer je naar Wenen komt. Ze hebben schitterende permanente tentoonstellingen en je hebt geen tijdelijke tentoonstelling nodig om deze musea interessant te maken.

Misschien wil je niet naar een museum, maar moet je toch de Dunauturm (Donautoren) bezoeken. Hier kun je genieten van een geweldig uitzicht in alle richtingen, en als je een locatie wilt voor een romantisch ontbijt, lunch of diner, dan is dit de plek!

Het aquarium en de dierentuin van Wenen zijn twee locaties waar zowel jong als oud dol op zijn. Het aquarium is overdekt, wat betekent dat het het hele jaar door prachtig is, en vooral op regenachtige en koude dagen in Wenen wanneer je geen zin hebt om te veel tijd buiten door te brengen. Wil je nog meer adrenaline, reis dan met de metro naar Praterstern en bezoek de omgeving van Prater. Hier kunt u genieten van achtbanen en andere programma’s die u een adrenalineboost zullen geven. Hier vind je ook het legendarische Riesenrad, dat vaak voorkomt op afbeeldingen en ansichtkaarten uit Wenen.

Riesenrad in Prater

Als je nog niet eerder in dit deel van Europa bent geweest en je hebt meerdere dagen in Wenen, dan kun je ook een dagtocht naar Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, overwegen. Het is gemakkelijk om de stad per boot te bezoeken, wat betekent dat je een tocht over de Donau en een andere Europese hoofdstad met hetzelfde programma kunt meemaken. Als je binnen Oostenrijk wilt blijven, dan is een van de meest populaire locaties in Oostenrijk onder toeristen het prachtige Hallstatt. Er zijn veel dagtochten naar Hallstatt vanuit Wenen, dus als dat voor u van belang is, neem dan een kijkje.

De foto’s hierboven zijn van Hallstatt. Ziet er leuk uit als een leuke plek om te bezoeken, nietwaar? Je kunt het zelfs combineren met het beklimmen van bergen en een fantastisch uitzicht als je besluit een van de bergen rondom Hallstatt te beklimmen.

Als u besluit in Wenen te blijven, vergeet dan niet dat de Spaanse Rijschool programma’s heeft waarin u het hele jaar door paardenshows kunt zien. Deze bevindt zich in Hofburg, wat betekent dat je een van de mooiste paleizen van Wenen te zien krijgt terwijl je geniet van de programma’s.

Vergeet uiteindelijk niet dat je energie nodig hebt om van al deze programma’s in Wenen te genieten. De apfelstrudel is een beroemd genot uit Oostenrijk, maar dat is slechts een dessert of een snoepje dat naast je kopje koffie wordt geserveerd. Er zijn ook veel andere taarten, dus als je van snoep houdt, bezoek dan een banketbakkerij om van het leven te genieten.

Als je klaar bent om een warme maaltijd te eten, is de traditionele Wiener schnitzel een must-eat in Wenen. Je vindt dit in traditionele Weense restaurants. Als je exclusief eten wilt, dan heeft Wenen verschillende restaurants met Michelinsterren. Vergeet niet om heel vroeg uw tafel te reserveren als u in een van deze restaurants wilt dineren.

Restaurants met Michelinsterren in Wenen:

 • Amador (3 sterren)
 • Tian (1 ster)
 • Silvio Nickol Gourmet (2 sterren)
 • Konstantin Filippou (2 sterren)
 • Edvard (1 ster)
 • Steiereck im Stadtpark (2 sterren)
 • Schort (1 ster)
 • Pramerl & De Wolf (1 ster)
 • Mraz & Sohn (2 sterren)
 • [aend] (1 ster)

Goede eetlust!


We hopen dat dit artikel je suggesties heeft gegeven voor wat je in 2024 in Wenen moet doen en misschien wanneer je in 2024 naar Wenen moet komen. Als je tips en advies hebt over andere programma’s en activiteiten in Wenen, gebruik dan het opmerkingenveld hieronder en deel je mening!

Geef een reactie