Kerstmarkten 2024

Wenen heeft verschillende kerstmarkten en ze staan allemaal bekend als een van de beste in heel Europa. Wat vooral cool is in Wenen, is dat elke kerstmarkt zijn eigen beker heeft die je kunt kopen en natuurlijk warme chocolademelk en glühwein kunt drinken. Dus als je alle verschillende markten bezoekt, kun je met tien verschillende bekers naar huis terugkeren als je dat wilt!

Christmas markets in Vienna

De beroemdste kerstmarkt van Wenen bevindt zich op de Rathausplatz  voor het stadhuis. Dit is erg mooi, vooral in de avond als het huis van de gemeenteraad is verlicht. Maar er zijn verschillende andere kerstmarkten te bezoeken in Wenen. Paleis Schönbrunn heeft een geweldige kerstmarkt, u kunt er nog een vinden voor de Karlskirche is er een niet-traditionele maar schitterende markt bij Spittelberg,  en de lijst kan eindeloos doorgaan.

Als u een echte kerstsfeer wilt ervaren, is Wenen een van de beste steden om te bezoeken in Europa. Lees verder over enkele van de verschillende markten en bekijk de data van de verschillende kerstmarkten in de lijst onder deze tekst.

Data voor de kerstmarkten in Wenen in 2024


Rathausplatz kerstmarkt data 2024

15 november 2024 – 26 december 2024
Dit zijn niet de officiële data, maar op basis van de data in voorgaande jaren schatten we dit in. Het kan zijn dat de kerstmarkten een week eerder opengaan, maar we kunnen niets met zekerheid zeggen voordat de data officieel bekend worden gemaakt.

 • 2023 : 10 november – 26 december
 • 2022: 19 november – 26 december
 • 2019: 15 november – 24 december
 • 2018: 16 november – 26 december

Dit is de meest populaire en beroemde kerstmarkt in Wenen. Het is veel meer dan alleen een markt. Hier vindt u veel programma’s voor volwassenen en kinderen, waaronder een ijsbaan, een magische trein, prachtige lichten en nog veel meer. Dit is de plek om naartoe te gaan als je fantastische foto’s wilt maken.

Bent u op zoek naar een hotel of appartement in de buurt van de beroemdste kerstmarkt van Wenen? Kijk op de kaart hieronder voor prijsvoorbeelden en geweldige hotel- en accommodatiemogelijkheden.

Booking.com

Kerstmarkt Schönbrunn data 2024

15/22 november 2024 – 4 januari 2025
Dit zijn niet de officiële data, maar op basis van de data in voorgaande jaren schatten we dit in. Met andere woorden, we verwachten dat de kerstmarkt van Schönbrunn op 15 of 22 november 2024 opengaat.

 • 2023: 18 november – 4 januari (2024)
 • 2022: 19 november – 4 januari (2023)
 • 2019: 23 november – 26 december
 • 2018: 18 november – 26 december

De kerstmarkt bij Schönbrunn ligt vrij ver van het stadscentrum, maar is nog steeds erg populair vanwege de fantastische omgeving van de markt. Het kasteel Schönbrunn is een attractie op zich; Je kunt het hele jaar door uren in het park wandelen. Er is een fantastisch uitzicht als u de Glorietta bezoekt, en gezinnen zullen genieten van een bezoek aan de dierentuin in het park. De markt heeft ’s nachts prachtige verlichting, en aangezien je Schönbrunn toch moet bezoeken, is dit een win-win situatie. Deze markt blijft open tot het begin van het nieuwe jaar, waardoor het perfect is als je oudejaarsavond in Wenen komt vieren.


Maria-Theresien Platz Kerstmarkt data 2024

Nog niet aangekondigd…

De kerstmarkt op de prachtige Maria-Theresien Platz is erg populair onder de lokale bevolking en het ziet er geweldig uit, vooral omdat beide musea rond de kerstmarkt ’s avonds de verlichting aanzetten.


Spittelberg kerstmarkt data 2024

14 november 2024 – 23 december 2024
Deze data zijn niet officieel, dus alleen onze gok op basis van de kerstmarktdata in eerdere jaren.

 • 2023: 16 november – 23 december
 • 2022: 11 november – 23 december
 • 2019: 14 november – 23 december
 • 2018: 18 november – 23 december

Dit is geen traditionele Weense kerstmarkt. Het heeft geen magische verlichting op een gigantisch plein. In plaats daarvan is dit een markt in kleine straatjes waar je op en neer loopt. Mensen staan in het midden van de straat en drinken hun warme wijn, en de winkels in de omgeving zijn een natuurlijk onderdeel van de kerstmarkt. In zekere zin is dit de meest speciale kerstmarkt van Wenen, en je moet het zeker bezoeken.


Wintermarkt Präter Kerstmarkt data 2024

23 november 2024 – 5 januari 2025
We weten de data nog niet zeker, maar dit is onze gok op basis van de data van de kerstmarkt in Prater in de afgelopen jaren.

 • 2023: 18 november 2023 – 7 januari 2024
 • 2022: 19 november 2022 – 8 januari 2023

Präter is een fantastisch gebied in Wenen. Hier kunt u genieten van een gigantisch reuzenrad en genieten van een adrenalinekick terwijl u betaalt om in een van de vele achtbanen in de omgeving te rijden. Voor kerstmis wordt een grote wintermarkt aan het gebied toegevoegd en het heeft zeker een traditionele kerstmarktsfeer. Nogmaals, dit is een gebied dat je sowieso moet bezoeken, en vanwege de kerstmarkt heb je nog een excuus om dit te doen. Er zijn dagelijks concerten van woensdag tot en met zondag om 19.00 uur gedurende de gehele periode van het evenement.

kerstmarkt bij präter

Belvedere kerstmarkt data 2024

22 november 2024 – 31 december 2024
Slechts een schatting, maar als we geluk hebben, gaat het misschien een week eerder open. De kerstmarkt is in 2023 op 17 november geopend.

De kerstmarkt Belvedere is vergelijkbaar met de andere kerstmarkten, maar het blijft open tot kerstmis, helemaal tot oudejaarsavond. Deze prachtige markt zal u helpen lokale gerechten en drankjes te kopen en een aantal prachtige foto’s te maken, vooral ’s avonds.

belvedere kerstmarkt

Kerstmarkt in Hof in Wenen in 2024

15 november 2024 – 23 december 2024
Dit is een van de kerstmarkten met de vroegste openingen in Wenen. Het opende op 10 november in 2023, dus als we geluk hebben gaat het in 2024 op 8 november open, maar de data zijn nog niet officieel.

De kerstmarkt in Hof is een verborgen juweeltje in het centrum van Wenen. Hier vindt u veel locals die warme wijn drinken, worst eten en ander populair eten. Hier kunt u authentieke handgemaakte goederen uit Oostenrijk kopen, waardoor het een groter gevoel heeft een lokale kerstmarkt te zijn dan de andere kerstmarkten van Wenen.


Lees meer over de verschillende kerstmarkten:

kerstshoppen in Wenen

Wat kun je kopen op de kerstmarkten in Wenen?

Als u de kerstmarkten in Wenen bezoekt, vindt u veel vergelijkbare objecten op de verschillende kerstmarkten. Uiteraard zijn er verschillen, maar je ziet ook veel overeenkomsten tussen de verschillende markten.

Een van de belangrijkste dingen die je op elke kerstmarkt in Wenen zult vinden, is de hete wijn, vaak glühwein genoemd. Omdat de wijn is gekookt, komt deze normaal gesproken zonder alcohol, maar de smaak van alcohol en wijn is sterk aanwezig in de drank. Als gevolg hiervan houden de meeste kinderen niet van de traditionele warme wijn die op de verschillende kerstmarkten wordt geserveerd. Warme wijn, of glühwein, of glüh wijn, bestaat ook uit wat extra kruiden (afhankelijk van wie het maakt). Kaneel, kruidnagel, piment en nootmuskaat zijn enkele van de meest gebruikte kruiden.

Als de kinderen de warme wijn niet lekker vinden, denken ze anders over de schoorsteentaart. Dit wordt vaak de Sekler Cake genoemd, een zoet deeg met suiker gegrild en later gedoopt in kaneel, cacao, walnoot of vanille. Als je de kaneelsmaak kiest, doet het je nogal wat denken aan kaneelbroodjes, alleen dat het veel groter en ongelooflijk lekker is. Het kan zijn dat dit een favoriet is van kinderen, maar maak je geen zorgen, volwassenen zijn er ook dol op.

schoorsteentaart

Het is heel normaal om ook fruit te vinden dat bedekt is met chocolade. Dit is een andere favoriet van volwassenen en kinderen als je appels, aardbeien en andere met chocolade bedekte vruchten krijgt.

Wil je wat serieuzer eten? Er zijn verschillende opties op de kerstmarkten in Wenen.

Deze regio staat bekend om heerlijk vlees, maar ook worstjes. Als gevolg hiervan vindt u worsten van alle soorten op de kerstmarkten in Wenen. Sommige zijn gevuld met paprika, ui en kruiden, terwijl andere worsten onschadelijker en met minder smaak zijn.

Een ander lekker ding waar je op verschillende kerstmarkten van kunt genieten is warme soep geserveerd in broodjes. Wat smaakt er lekkerder dan een warme goulashsoep, of misschien een pompoenroomsoep of een knoflookroomsoep in min 5 graden ’s avonds terwijl je geniet van de prachtige verlichting van de kerstmarkten in Wenen?

goulashsoep op de kerstmarkt

Oostenrijk staat ook bekend om zijn smakelijke kaas. Daarom vindt u verschillende kraampjes waar u traditionele kaas uit Oostenrijk van alle soorten kunt kopen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat je moet eten en drinken op de verschillende kerstmarkten in Wenen.

Koop je liever een souvenir, een cadeautje of iets anders? Op de markten vind je allerlei voorwerpen en handwerk.

Ben je op zoek naar handgemaakte zeep die alleen uit natuurlijke ingrediënten bestaat? De kans is groot dat je dit vindt als je de verschillende kerstmarkten in Wenen bezoekt. Koop je liever wat speelgoed voor je kinderen? Er is vaak handgemaakt speelgoed verkrijgbaar in verschillende kraampjes.

Een typisch ding om te kopen is kerstversiering. Je kunt een model van Jozef en Maria kopen in de stal met hun Jezuskind, of misschien wat versieringen die je aan je kerstboom kunt hangen. Klinkt het interessanter met een kandelaar omringd door prachtig glas waardoor hij in allerlei kleuren laat stralen? Je vindt ze in allerlei soorten en maten als je naar de kerstmarkten in Wenen gaat.

De dames zullen ook de oorbellen, ringen, portemonnees, portefeuilles en soortgelijke voorwerpen buitengewoon verleidelijk vinden.

kerst globes in Wenen

Er zijn zoveel opties. Het beste wat je kunt doen is om enkele uren uit te trekken en gewoon alle verschillende kerstmarkten in Wenen te bezoeken. Je zult zoveel meer vinden dan dit. Het mooie is dat er van jaar tot jaar veranderingen zijn. Als gevolg hiervan zul je altijd dingen zien die je nog niet eerder hebt gezien en objecten vinden waarvan je niet wist dat je ze nodig had (voordat je ze daadwerkelijk ziet).

Een mooie wandeling om u te helpen enkele van de leukste kerstmarkten in Wenen te ontdekken.

Het is gezond om te lopen. Dus, waarom niet te voet enkele van de populairste en mooiste kerstmarkten van Wenen ontdekken? Hier zullen we een fantastische wandeling delen die je door prachtige straten brengt en tegelijkertijd enkele van de beste kerstmarkten in Wenen tegenkomt.

Laten we beginnen bij Stephansplatz.

Stephansdom is een van de beroemdste attracties in Wenen. Hier vind je ook een kerstmarkt. Het is niet de grootste, maar het is vooral goed voor degenen die honger hebben en dorst hebben. Je kunt hier te voet of met de metro komen, waardoor het een ideale plek is om onze kerstmarkttour in Wenen te beginnen.

kerstmis op stephansplatz

Als je klaar bent met rondkijken op de markt, loop je langs Graben (een prachtige straat) en aan het einde ga je richting Bognergasse. Hier vindt u exclusieve winkels langs de weg (Prada, Louis Vuitton en verschillende andere winkels). Na hier een paar minuten te hebben gelopen, bereikt u de kerstmarkt in Hof. Dit is misschien niet de beroemdste kerstmarkt in Wenen, maar het is mooi en een bezoek waard.

lopen naar kerstmarkt am hof

Als je klaar bent met het bezoeken van de kerstmarkt in Hof, is het tijd om naar de beroemdste van alle kerstmarkten in Wenen te lopen. De traditionele kerstmarkt voor het stadhuis (Rathaus) ligt op minder dan 1 km afstand. Als je onderweg een traditionele Oostenrijkse Wiener schnitzel wilt, stop dan en eet in Cafe Landtmann (zeer dicht bij Rathausplatz).

Loop richting de Schottengasse, helemaal naar Schottentor. Daar kunt u linksaf de Universitätsring op. U ziet al snel Café Landtmann aan uw linkerkant en de prachtige kerstmarkt op Rathausplatz aan uw rechterhand.

lopen naar rathausplatz

Dit is een echt Winter Wonderland in Wenen. Dit is meer dan alleen een kerstmarkt waar je kunt eten en ijsbaan. Hier kunt u schaatsen en er zijn vele andere activiteiten beschikbaar. Het lijkt misschien triviaal, maar het is mooi, vooral ’s avonds. Met andere woorden, je moet er minstens één keer naartoe gaan als het donker is. Het stadhuis zelf is geweldig, en met de lichten van de kerstmarkt is dit een van de meest magische plekken ter wereld in deze tijd van het jaar.

kerstverlichting

Dit is waarschijnlijk de kerstmarkt waar je het grootste deel van je tijd zult doorbrengen. Je hebt echter nog meer te ontdekken, dus drink je warme wijn en maak je klaar om verder langs de Universitätsring te lopen totdat je de Burgring bereikt. U kunt dan blijven lopen totdat u de monumentale gebouwen van het Museum voor Schone Kunsten en het Natuurhistorisch Museum aan uw rechterhand ziet. Je bent aangekomen op de Maria-Theresien Platz wat betekent dat je klaar bent voor nog meer kerstmarkt winkelen).

Ook deze kerstmarkt is omgeven door twee prachtige gebouwen, waardoor het er nog beter uitziet. Er zijn hier veel kraampjes waar je objecten kunt kopen en als je nog wat tijd over hebt, moet je overwegen om een of beide musea op het plein te bezoeken.

kerstwandeling in Wenen

Hierboven zie je eerst de wandeling van de kerstmarkt op Rathausplatz naar de kerstmarkt op de Maria-Theresien Platz. Als je daar eindigt, loop je richting Operning (of kom je langs bij Hofburg om eerst foto’s te maken). U zult binnenkort het prachtige operagebouw in Wenen zien. Sla na het operagebouw linksaf en u bent klaar om de Kärtner Strasse in te lopen. Dit is weer een prachtig versierde straat in Wenen, en als je rechtdoor loopt, kom je uit op de Stephansplatz bij het Stephansdom.

Kärtner strasse

Het is toch een hele wandeling geweest? Ben je tevreden? Je hebt niet alleen enkele van de beste kerstmarkten in Wenen gezien, maar je hebt ook veel van de populairste bezienswaardigheden en attracties van de stad gezien.

Wil je meer? Een van de meest bijzondere kerstmarkten van Wenen is de zogenaamde Spittelbergmarkt. Dit is gelegen in verschillende kleine straatjes niet ver van de Maria-Theresien Platz. Als u Google Maps gebruikt, ga dan naar de Stiftgasse en u zult vinden wat u zoekt. Zo niet, volg dan de instructies op de onderstaande kaart en maak een omweg na uw reis naar de kerstmarkt op de Maria-Theresien Platz.

spittelberg kerstmis

De kerstmarkt bij Spittelberg is bijzonder omdat deze verschilt van alle andere. Het ligt niet op een groot plein. In plaats daarvan ligt het aan kleine straatjes. Er zijn hier en daar kraampjes, maar veel winkels in de straten veranderen ook in een natuurlijk onderdeel van de kerstmarkt. Bijgevolg heeft deze kerstmarkt een speciale sfeer die u moet genieten en bezoeken terwijl u in Wenen bent.

We denken dat je inmiddels moe wordt. Als je nog energie in je benen hebt, kun je van de Spittelberg-markt naar de Mariahilferstrasse lopen om wat normale boodschappen te doen. Wil je liever je gekke kerstmarktwandeling voortzetten? Ga richting Karlsplatz. Het is niet ver weg en daar vind je weer een kerstmarkt op een gigantisch plein met een prachtige kerk op de achtergrond.

kerstmis op karlsplatz

De foto hierboven lijkt misschien een beetje leeg, maar is gemaakt in de ochtend voordat de markt opende. Als u het openbaar vervoer gebruikt, is dit een plek die gemakkelijk te bereiken is, omdat Karlsplatz een plek is waar verschillende metrolijnen elkaar kruisen.

Aangezien je verslaafd bent aan kerstmarkten, moet je zeker van Karlsplatz naar de beroemde attractie Belvedere lopen. Dit is nog een andere attractie waar je van zult houden, en je zult zeker ook genieten van de kerstmarkt in Belvedere.

Als je klaar bent met deze wandeling is het waarschijnlijk tijd om naar bed te gaan. Als je nog meer wilt, moet de eindbestemming van je kerstmarktmarathon in Wenen Schönbrunn zijn. Deze eindbestemming ligt vrij ver van het stadscentrum, waardoor het 6,5 km lopen is van Belvedere naar Schönbrunn. Een veel gemakkelijkere manier om naar Schönbrunn te komen is door gebruik te maken van het metrosysteem dat snel en gemakkelijk te gebruiken is in Wenen.

Heb je ook de kerstmarkt in Schönbrunn kunnen bezoeken? Je kunt naar huis reizen en met een goed geweten zeggen dat je de mooiste kerstmarkten in Wenen hebt ontdekt!

schönbrunn kerstmis

Datum

nov 15 2024 - jan 05 2025

Tijd

Gehele dag

Geef een reactie